2020 kevad algas veebruaris

01.03.2020 | Rubriik:

Veebruari keskel lõppes rändekaardil sügis-talvine rändehooaeg ja algas kevad 2020. Alates 15. veebruarist jälgime kevadrännet.

Sookured alustasid tavapäraselt kevadrännet esimestena, sest ainuke jälgitav hüüp ei läinudki pesitsusalalt ära. Talve veetsid mõned sookured üsna lähedal, näiteks Saksamaal, aga mõned seevastu kaugel, näiteks Ahja 6 ja Ahja 7 Etioopias. Samas alustasid rännet varem mõned kaugemal talvitanud isendid ja seda juba enne veebruari keskpaika (nt sookurg Soits 1 tuli Aafrikast Hispaaniasse).

Kotkastest oli tänavu oodatult esimene rändaja Valgevene suur-konnakotkas Blond. Väike-konnakotkad liiguvad samuti vaikselt põhja suunas, aga seda on veel raske nimetada rändeks. Pigem on see paremate stardipositsioonide valimine. Ainult väike-konnakotkas Karin on veel paigal Botswanas, Okawango delta servas.

Tõenäoliselt algab aktiivsem kevadränne peagi ja mõnede isendite liikumine võib osutuda üsna huvitavaks. Näiteks võiks pesitsusaladele jõuda must-toonekurg Karula, kes mullu ootuspäraselt veetis suve lõuna pool, Türgis. Loodame, et nii ka läheb! Samuti võivad mõned sookured esmakordselt pesitsema hakata. Kes just nii kaugele jõuab – selgub suvel. Aga kui tekib kahtlus, et jälgitav isend on jõudnud pesitsukohta, siis me lõpetame jälgimisandmete avaliku edastamise. Kaardil pole neid isendeid, kelle kohta andmeid pole veel laekunud.