Talvituskohad valitud

Postitatud: 18.11.2014 | Rubriik:

Kuigi päris talv pole meie lindude pesapaikades veel alanud, on pea kõik jälgitavad linnud jõudnud oma talvituskohtadesse. Suur-konnakotkas Iti veel rändab ja sookurg Savimäe osas selgub talvituskoht tõenäoliselt peagi. Liigiti on talvituskoha mõiste erinev – kalakotkas, suur-konnakotkas, must-toonekurg, osaliselt sookurg kasutavad talvel üsna kitsalt piiritletud ala, mille nad on kunagi välja valinud ja lendavad alati sügisel täpselt samasse kohta. Vastavalt kohalikele oludele võidakse seda ka muuta, näiteks kui veekogud kuivavad. Aga ka siis minnakse tavaliselt edasi juba tuttavasse kohta, kus ka varem samal põhjusel on oldud. Teistsuguse strateegia on valinud väike-konnakotkas. Nemad lendavad ühelt poolt kõige kaugemale Aafrika lõunaossa ja teisalt liiguvad talve jooksul vägagi laialt ringi. Väike-konnakotka talvitusala kese on umbes 1000×1000 km suur ja sinna mahuvad umbes 100 000 isendit talvel ära. Mõnikord võib talvituslalal näha kümneid väike-konnakotkaid ühest vaatluskohast. Küll aga on seal üsna vähe vaatlejaid, kellelt vastavat infot võiks saada.